Robert Mueller: Comisia de anchetă privind ingerințele ruse nu îl exonerează pe Donald Trump

Robert Mueller: Comisia de anchetă privind ingerințele ruse nu îl exonerează pe Donald Trump
Publicat: 24/07/2019, 18:00

Procurorul special Robert Mueller a fost audiat miercuri în Camera Reprezentanților. Președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare, Jerome Nadler, l-a întrebat pe Robert Mueller: „Președintele a pretins în mod repetat că raportul dv. a descoperit că nu a existat nicio formă de obstrucționare a justiției și că a fost exonerat total. Dar nu aceasta este concluzia raportului, nu?”

„Corect, nu este aceasta concluzia raportului”, a răspuns Robert Mueller.

„Raportul arată că nu a existat nicio formă de obstrucționare a justiției?”, a continuat Nadler. Robert Mueller a răspuns: „Nu”.

Procurorul special a subliniat că, deși echipa de anchetă a solicitat mai mult de un an intervievarea președintelui SUA, acesta a refuzat.

„Agențiile guvernamentale ruse au interferat asupra scrutinului nostru în mod masiv și sistematic. Investigația nu a stabilit că membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump au colaborat cu Rusia în conspirația privind interferențele. Nu am abordat problema «colaborării», care nu este un termen juridic. Mai degrabă, ne-am concentrat pe a vedea dacă sunt suficiente dovezi pentru a inculpa vreun membru al echipei de campanie pentru implicare în conspirația penală. Nu au existat dovezi. Investigația referitoare la eforturile de obstrucționare a anchetei a avut o importanță esențială. Obstrucționarea justiției afectează esența efortului guvernamental de a afla adevărul și de a-i trage la răspundere pe cei responsabili”, a subliniat Mueller.

Robert Mueller a subliniat că Donald Trump nu a putut fi inculpat pentru că deține funcția de președinte al SUA, dar nu a spus clar dacă trebuia sau nu inculpat.

Procurorul special Robert Mueller a anunțat, la sfârșitul lunii mai, încheierea oficială a investigației privind ingerințele electorale ruse, subliniind că în cazul în care Comisia de anchetă ar fi fost convinsă că președintele Donald Trump nu a comis nicio infracțiune, ar fi transmis clar acest lucru. „Anunț oficial închiderea Biroului procurorului special și îmi prezint demisia de la Departamentul Justiției și revenirea în sfera privată. Ancheta este finalizată, raportul vorbește de la sine. Procurorul general a prezentat public, pe larg, concluziile investigației. Agenți ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului și a afecta imaginea unui candidat la funcția de președinte”, a declarat atunci Robert Mueller.

Referindu-se la situația președintelui Donald Trump, criticat pentru că echipa sa de campanie electorală ar fi avut contacte cu Rusia și pentru că ar fi încercat să obstrucționeze ancheta, Robert Mueller a precizat: „În cazul în care membrii Comisiei de anchetă ar fi fost convinși că președintele în mod clar nu a comis nicio infracțiune, am fi spus acest lucru. Cu toate acestea, nu am determinat clar dacă președintele a comis ori nu vreo infracțiune. Conform politicii Departamentului Justiției, un președinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracțiune federală cât timp este în funcție. Este neconstituțional. Chiar dacă inculparea ar fi ținută secretă, ascunsă de public, acest lucru este interzis. Prin urmare, inculparea președintelui pentru o infracțiune nu a fost o opțiune pe care să o luăm în considerare”.

Departamentul Justiției a informat recent Comisia pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților că președintele Donald Trump a activat privilegiul prezidențial pentru a bloca solicitările Congresului referitoare la furnizarea documentației privind investigația Comisiei Mueller. Departamentul Justiției îi ceruse lui Donald Trump să invoce privilegiul prezidențial pentru a bloca citațiile care îl vizează pe procurorul general, William Barr.

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanților, a decis că va continua investigațiile în cazul președintelui Donald Trump, care riscă să fie vizat de procedura demiterii în cazul în care se va constata că a încercat să obstrucționeze justiția. Partidul Democrat va continua investigațiile Congresului asupra activităților președintelui Donald Trump „pentru a afla în ce sens conduc dovezile”, a declarat Jerrold Nadler, președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților. „Obstrucționarea justiției, dacă se va confirma, ar fi o infracțiune pasibilă de procedura demiterii”, a atras atenția Jerrold Nadler.

Camera Reprezentanților a emis o ordonanță prin care somează Departamentul Justiției să transmită Congresului SUA versiunea completă a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller, pentru continuarea investigațiilor în cazul ingerințelor electorale ruse. Jerrold Nadler, președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților, ceruse Departamentului Justiției să se conformeze solicitării până pe 1 mai. William Barr a semnalat că nu va da curs solicitărilor Congresului. În acest context, Camera Reprezentanților a inițiat o procedură prin care secretarul Justiției ar putea fi acuzat de sfidarea Congresului.

Comisia Robert Mueller nu a formulat recomandări de inculpare a lui Donald Trump pentru obstrucționarea justiției, dar președintele nu a fost exonerat, decizia urmând să aparțină Congresului, nota agenția Associated Press. „Comisia pentru Afaceri Judiciare trebuie și are dreptul de a vedea versiunea completă a raportului și dovezile referitoare la practicile de până acum”, a argumentat Nadler.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiției versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerințele electorale ruse și presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump și Moscova. Secretarul Justiției, William Barr, care este și procuror general, a redactat raportul, ținând secrete anumite fragmente ale documentului. O versiune redactată a fost trimisă Congresului, iar alta a fost publicată.

Donald Trump a denunțat „nebunescul raport Mueller” elaborat de politicieni „democrați” care îl urăsc

Președintele SUA, Donald Trump, a denunțat, la sfârșitul lunii mai, „nebunescul raport” elaborat de procurorul special Robert Mueller, despre care crede că este opera unor politicieni „democrați” care îl urăsc. „Sunt făcute afirmații despre mine de anumiți oameni, în nebunescul raport Mueller, scris de fapt de 18 democrați furioși care mă urăsc; sunt afirmații fabricate și total neadevărate. Este vorba de o farsă lansată în mod total ilegal și care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Președintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigația privind ingerințele ruse îi va aduce „sfârșitul mandatului” și a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, arată raportul comisiei de anchetă. Conform raportului Comisiei Robert Mueller, în mai 2017, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigația privind ingerințele electorale ruse și presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: „Este teribil. Acesta este sfârșitul președinției mele”.

În iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucționarea justiției, președintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă, Donald „Don” McGahn, să îl îndemne pe procurorul general să îl demită pe Robert Mueller întrucât ar fi fost în situații de „conflict de interese” și trebuia „înlăturat”. Don McGahn a refuzat să îndeplinească ordinul.

În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acțiuni ale președintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucționării justiției, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. „Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acțiunile publice ar fi motivate de o intenție coruptă, puterea președintelui de a influența acțiuni, persoane și evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenția prin mijloacele de comunicare în masă. Și niciun principiu juridic nu exclude acțiunile publice din statutul actelor de obstrucționare a justiției”, a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey și la cazul lui fostului consilier prezidențial Michael Flynn.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia și nici acțiuni de obstrucționare a justiției. „Nu a fost nicio complicitate și nicio acțiune de obstrucționare a justiției. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură și pentru democrații radicali de stânga”, a transmis Donald Trump, prin Twitter, după publicarea versiunii redactate a raportului Comisiei Robert Mueller. Liderii opoziției din SUA, Nancy Pelosi și Chuck Schumer, au constatat că există „diferențe puternice” între interpretarea secretarului Justiției, William Barr, și ceea ce scrie în raportul Comisiei Robert Mueller despre presupusa obstrucționare a justiției de către președintele Donald Trump.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor